مغار های مورد نیاز برای شروع منبت کاری را نمیتوان محدود به چند مغار مشخص دانست. شما بهعنوان یک تازه کار در هنر منبت، شاید به دنبال پاسخ این سؤال هستید که برای یک تازه کار در حوزه منبت کاری چه مغار هایی مورد نیاز است؟ در زمان خرید مغار چه گزینههایی پیش رو داریم؟ در این نوشته به موضوع معرفی مغار های منبت کاری برای شروع منبت میپردازیم.
این مغار ها به توصیه استاد صفری معرفی شدهاند و در دوره آموزشی منبت کار ماهر با این مغار ها منبت کاری انجام شد. در ادامه با ما همراه باشید.
نکته ابتدایی اینکه انتخاب مغار مناسب منبت کاری باید با توجه به سبک منبت انتخاب شود. ما در این نوشته به معرفی ابتداییترین و حداقل مغار ها میپردازیم. مغار های معرفی شده در این نوشته از نظر طول و اندازه دسته و ابعاد کلی به سیر شبیه هستند؛ اما از نظر شکل لبه (تیغه) تفاوتهایی دارند. این تفاوتها در ضخامت و شکل ظاهری و عرض است.
ما برای شروع، مغار ها را به چهار دسته تقسیم میکنیم تا دید بهتری نسبت به انواع مغار های منبت کاری داشته باشید. در کنار معرفی نوع مغار، سایز آن هم بهصورت عدد نمایش داده میشود
مغار تخت منبت کاری
مغار تخت از نظر سایز تیغه از سایز ۲ (۲ میلیمتر عرض مغار) شروع میشود و تا عرض ۵۰ میلیمتر و بیشتر هم ادامه پیدا میکند. برخی اساتید منبت کار مغار سرتخت را بهصورت اریب (کج) تیز میکنند که آن را مغار سر کج هم مینامند.
این مغار در سایزهای ۲ و ۴ و ۶ و ۸ و ۱۰ و ۱۲ و ۱۴ و ۱۶ و ۱۸ و ۲۰ و ۲۲ و … در بازار موجود هستند. البته مغار تخت میتواند در شمارههای فرد هم تولید و استفاده شوند.
مغار نیم باز منبت کاری
از مغار نیم باز برای جدا کردن طرح از زمینه استفاده میشود. بهعنوان مثال در طرح پیچک برای قسمتهایی که قوس دایره کمتر است، از مغار نیم باز پهن (بهعنوان مثال ۳۰ میلیمتری) استفاده میشود. هرچه قوس بیشتر و شدیدتر میشود، باید از مغار نیم باز با عرض کمتر استفاده کرد تا بتوان راحت مغار را در راستای طرح موجود، چرخاند.
مغار نیم باز از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه به مغار گلویی است و به سختی میتوان تفاوت های این دو را تشخیص داد. مهمترین تفاوت مغار گلویی و مغار نیم باز، مقدار قوس تیغه آن است. به عبارتی مغار گلویی قوس یا گودی بیشتری نسبت به مغار نیم باز دارد
مغار گلویی منبت کاری
مغار گلویی هم از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه به مغار نیم باز و مغار باز است. تفاوت اصلی مغار گلویی با مغار نیم باز، مقدار قوس یا انحنای تیغه آن است. به عبارتی اگر قرار باشد چرخش بیشتری در زمان ضربه زدن با مغار داشته باشید، مغار گلویی بهترین گزینه است.
در واقع شما بهعنوان منبت کار با توجه به نوع طرح و خطوطی که روی کار کشیده شده است باید مغار مورد نظر را انتخاب کنید.
مغار شفره یا مغار شیار زن
سر مغار شفره بهصورت V شکل است که از آن برای ایجاد شیار روی چوب استفاده میشود. برخی اساتید از مغار منبت کاری شفره با نام مغار خطی هم یاد میکنند. مغار شفره در دو اندازه بزرگ و کوچک تولید میشود و معمولاً اساتید منبت کار از هر دو مدل استفاده میکنند.
از مغار شفره برای جدا کردن خطهای طرح از هم و یا جدا کردن خط طرح از زمینه استفاده میشود. بهعنوان مثال بر روی برگهای چوبی برای ایجاد رگه، از مغار شفره ریز استفاده میشود. یکی دیگر از مغار های شفره مورد استفاده در منبت کاری، مغار شفره گلویی است که شکل ظاهری آن به جای وی شکل (V) بودن، بهصورت یو (U) است. به عبارتی در قسمت کف شیار حالت نیم گرد خواهید داشت.
لیست مغار منبت کاری مورد نیاز برای شروع منبت کاری
با توضیح در مورد هر یک از این مغار ها، لیست مغار های پیشنهادی استاد صفری برای شروع منبت کاری را به شما پیشنهاد میکنیم.
مغار تخت:۴
مغار تخت:۸
مغار تخت:۱۲
مغار تخت:۲۰
مغار گلویی:۸
مغار گلویی:۱۶
مغار گلویی:۲۰
مغار نیم باز:۶
مغار نیم باز:۸
مغار نیم باز:۱۲
مغار نیم باز:۱۸
مغار نیم باز:۳۲
مغار شفره: سایز کوچک
بیشتر بخوانید: انواع چسب و کاربرد آن
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0